Ο ρόλος των αισθήσεων στο σύγχρονο εμπόριο!

Η αγορά είναι γεμάτη με καταστήματα. Περπατάς σε ένα δρόμο και βλέπεις αριστερά και δεξιά μικρά, μεσαία και μεγάλα μαγαζιά. Ρούχα, παπούτσια, καφετέριες, κινητή τηλεφωνία, λευκά είδη, είδη σπιτιού, mini market, ξηροί καρποί, κοσμηματοπωλεία και άλλα που μας καλούν καθημερινά να καταναλώσουμε.

Τα καταστήματα προκειμένου να μας προσεγγίσουν, «εκπέμπουν οπτικά σήματα» επηρεάζοντας σημαντικά την αίσθηση της όρασης. Ωραίες φαντασμαγορικές βιτρίνες, προσφορές με μεγάλα γράμματα, φωτεινές επιγραφές και άλλες ετερόφωτες ενέργειες μας καλούν κοντά τους. ΄Αψυχα μα φανταχτερά κτίρια, φωτισμένα, γυαλιστερά, εντυπωσιακά καθαρά, μας καλούν να τα επισκεφτούμε. Αλλά πως και γιατί?

Εμείς όλοι ως καταναλωτές, αναζητούμε συνεχώς ερεθίσματα, εμπειρίες ικανές να μας οδηγήσουν σε ένα φανταστικό κόσμο και να γεμίζουν το είναι μας. Να «ερεθίσουν» τις αισθήσεις μας.

Είναι γεγονός, ότι οι καταναλωτές σήμερα, επηρεάζονται από το συναίσθημα παρά από τη λογική, όταν πρόκειται να κάνουν μια αγορά. Πάνω από το 75% της αγοραστικής μας απόφασης καθορίζεται από τον συναισθηματικό μας κόσμο, αποκλειστικά.

Τι σημαίνει αυτό?

Τα καταστήματα πρέπει να πασχίζουν με κάθε τους ενέργεια να δώσουν αυτή τη ζωντάνια… κεντρίζοντας συνέχεια το ενδιαφέρον των καταναλωτών τους. Να πάρουν σάρκα και οστά… να πάψουν να είναι άψυχα…. Να μιλούν στη καρδιά του καταναλωτή.

Όχι μόνο φώτα, όχι μόνο χρώματα, χρειάζεται και ψυχή! ΑΦΟΥ ΑΛΛΩΣΤΕ ΣΕ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΑΠΕΥΘΥΝΟΝΤΑΙ! Από τη φύση μας, οι άνθρωποι, επηρεαζόμαστε από τις αισθήσεις μας. Από τη στιγμή που γεννιόμαστε, ακούμε, μυρίζουμε, ακουμπάμε, αυτά μας βοηθούν να επιβιώσουμε, οι αισθήσεις μας, μας κρατούν ζωντανούς.

Το ίδιο και οι επιχειρήσεις. ΄Οσο περισσότερο επηρεάζουν τις αισθήσεις, τόσο πιο ζωντανές είναι, τόσο περισσότερο ακουμπούν τους ανθρώπους, τους φορτίζουν, τους επηρεάζουν, τους καλούν κοντά τους και στο τέλος τους κερδίζουν.

Ένα «πάρτι» αισθήσεων είναι το καλύτερο και το ιδανικότερο περιβάλλον για μια επιχείρηση. Φώτα, χρώματα, μουσική, αρώματα μπορούν πραγματικά να εκτοξεύσουν την εμπειρία αλλά και τις πωλήσεις. Φανταστείτε να μπορείτε να αγοράσετε οποιοδήποτε προϊόν σε ένα χώρο όπως η Disneyland. Η απόλυτη εμπειρία…. που μαγεύει τα παιδιά…. τα οποία λειτουργούν 100% με το συναίσθημα.

Όσο εμπλουτίζουμε την εμπειρία του καταναλωτή τόσο περισσότερο αποτυπώνεται η επιχείρησή μας στη καρδιά του, γινόμαστε ο συνοδοιπόρος του στο ταξίδι των αισθήσεων και δενόμαστε συναισθηματικά μαζί του. Τότε και μόνον τότε μπορούμε πραγματικά να μιλάμε για μια αμοιβαία σχέση με αμφότερο κέρδος.