Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΥΑΙΣΘΗΤΙΚΟΥ MARKETING ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΑΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑΣ

 

Το 2020, αποτελεί αδιαμφισβήτητα τη μεγαλύτερη χρονιά προκλήσεων για τον ξενοδοχειακό κλάδο, εδώ και δεκαετίες. Με τον αριθμό των διεθνών αφίξεων να έχει μειωθεί σημαντικά στους περισσότερους προορισμούς της χώρας, τα τουριστικά καταλύματα καλούνται να βρουν λύσεις διατήρησης του πελατολογίου τους αλλά και διαφοροποίησης από τον ανταγωνισμό.

Το Πολυαισθητικό Μarketing αποτελεί με διαφορά μια από τις σημαντικότερες σύγχρονες παγκόσμιες τάσεις, στον κλάδο του τουρισμού και της εστίασης και ένα trend που εστιάζει στην άμεση αναβάθμιση της εμπειρίας των ταξιδιωτών.

Ιδιαίτερα σε ότι αφορά τα ξενοδοχεία, το Sensory Marketing, μπορεί να επηρεάσει με μεγαλύτερη ευκολία την εμπειρία ενός καταναλωτή. Έρευνες σε ξενοδοχεία της Αμερικής έχουν δείξει πως το 78% των γυναικών και το 73% των ανδρών προτιμούν αρωματισμένους χώρους σε συνδυασμό με ωραίους χαλαρωτικούς ήχους. Ιδιαιτέρως στους χώρους lobby όπου η πρώτη επαφή με το χώρο αποτελεί και την πιο δυνατή πρώτη εντύπωση του επισκέπτη, ο συνδυασμός αρώματος και μουσικής αποτελεί το πιο θερμό welcome. Αποτελέσματα επιστημονικών μελετών έχουν αποδείξει ότι η όσφρηση αποτελεί μια από τις σημαντικότερες αισθήσεις για τον άνθρωπο σε ποσοστό 30% και η ακοή ακολουθεί σε ποσοστό 17%, καθώς ο μέσος άνθρωπος μπορεί να συγκρατήσει στη μνήμη του το 65% των αρωμάτων για τουλάχιστον 1 χρόνο , ενώ αντίστοιχα η αίσθηση της ακοής και συγκεκριμένα η επίδραση της μουσικής συμβάλει θετικά στις νοητικές λειτουργίες (νοημοσύνη, μνήμη, συγκέντρωση κλπ.)

Αυτοί είναι μερικοί από τους κυριότερους λόγους για τους οποίους το άρωμα και η μουσική παίζουν σημαντικό ρόλο σε ένα ξενοδοχείο:

Δημιουργία θετικής πρώτης εντύπωσης

Αναβάθμιση εμπειρίας διαμονής

Τόνωση καταναλωτικής διάθεσης

Αναβάθμιση αισθήματος ικανοποίησης

Δημιουργία Custom Αρώματος

Η δημιουργία εξατομικευμένου αρώματος, αποτελεί τη νέα επαναστατική τάση στο τουριστικό χώρο, δίνοντας την ευκαιρία στο κατάλυμα, να διαφοροποιηθεί από τον ανταγωνισμό του αλλά παράλληλα να μπορέσει δημιουργικά να χρησιμοποιήσει το πλεονέκτημα ως μέσο αύξησης της κερδοφορίας του.

Στη Scent Plus αναλαμβάνουμε τη δημιουργία εξατομικευμένων αρωμάτων για ξενοδοχεία που επιδιώκουν να ενισχύσουν την ταυτότητα του brand τους. Η συγκεκριμένη πρακτική αποτελεί μια ισχυρή στρατηγική αναβάθμισης της εμπειρίας διαμονής των ταξιδιωτών, που εξασφαλίζει θετικές κριτικές και αυξάνει τα κέρδη ενός ξενοδοχείου μέσα από τη δημιουργία repeaters.

Εφαρμογές Housekeeping

Το αίσθημα καθαριότητας αποτελεί μια από τις προτεραιότητες που θέτουν οι ταξιδιώτες στις αναζητήσεις τους για κατάλυμα.

Στη Scent Plus αναλαμβάνουμε να ενισχύσουμε την αίσθηση καθαρότητας ενός χώρου μέσα από τη χρήση ειδικών προϊόντων για το φρεσκάρισμα υφασμάτων .

Η συγκεκριμένη πρακτική, αποτελεί στις μέρες μας, ένα από τα σημαντικότερα εργαλεία του σύγχρονου Housekeeping, αναβαθμίζοντας σημαντικά το επίπεδο της συγκεκριμένης υπηρεσίας και ενισχύοντας τη συνολική αξιολόγηση της διαμονής.

Ενίσχυση χώρων

Σε μια ιδιαίτερα δύσκολη χρονιά, το revenue stream που προέρχεται από τα εστιατόρια και bars ενός ξενοδοχείου, μπορεί να κάνει τη διαφορά στον ευρύτερο τζίρο ενός καταλύματος.

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πως η όσφρηση, παίζει καθοριστικό ρόλο στην τόνωση της καταναλωτικής επιθυμίας στους τομείς της εστίασης. Ιδιαίτερα σε ότι αφορά τα ξενοδοχεία με ελεγχόμενους επισιτιστικούς χώρους, η δημιουργία μιας ευχάριστης ατμόσφαιρας με τη θετική μυρωδιά του φαγητού μπορεί να «ανοίξει την όρεξη» και να οδηγήσει σε μεγαλύτερη κατανάλωση.

Στη Scent Plus αξιοποιούμε τη δύναμη του αρώματος για ακόμη μια φορά ώστε να προσφέρουμε στους επισκέπτες την εμπειρία ενός μοναδικού «γαστρονομικού ταξιδιού».

Ευκαιρίες για upselling

Μια ακόμα μέθοδος ενίσχυσης του τζίρου ενός τουριστικού καταλύματος, είναι και αυτή της μεταπώλησης branded εφαρμογών αρωμάτων μέσα από το στήσιμο ενός hotel store.

Με την προϋπόθεση ύπαρξης branded αρώματος (δημιουργία εξατομικευμένου αρώματος), τα τουριστικά καταλύματα μπορούν να δημιουργήσουν μια σειρά από αρωματικές μικρό-εφαρμογές όπως sticks, κεριά, ακόμη και fabric fresheners. Τα συγκεκριμένα προϊόντα μπορούν στη συνέχεια να μεταπωληθούν μέσα από τη boutique του ξενοδοχείου. Μια ακόμα εναλλακτική, είναι η χρήση των μικρό-εφαρμογών ως αποχαιρετιστήρια δώρα στους ταξιδιώτες, με στόχο τη βελτίωση των κριτικών ενός ξενοδοχείου.

Ακόμα και στις πιο δύσκολες περιόδους, πάντα υπάρχουν τρόποι για μια επιχείρηση να κάνει τη διαφορά. Επικοινωνήστε μαζί μας σήμερα για τον προγραμματισμό ενός ΔΩΡΕΑΝ ραντεβού δειγματισμού.